fredag 17 januari 2014

Verkställandet av deportationen utav Mehr Sahakyam!

Denna morgon 17/1 klockan 06:00 verkställdes, mot bättre löften ifrån gränspolisen, deportationen utav journalisten Mehr Sahakyam! Följande är bakgrunden till ett i särklass illegalt och brottsligt agerande utav de svenska myndigheterna:

Klockan 07:00 onsdagen den 15/1 arresterades Mehr Sahakyam av tre poliser som tog sin in i hans lägenhet medan han och hans familj sov. Bägge barnen, en treårig pojke (född och uppväxt i Sverige, utan koppling till Armenien) och en åttaårig flicka, tvingades se på hur deras pappa togs ifrån dem med det falska löftet ifrån polisen att "Vi ska bara tala med Mehr, er pappa kommer snart tillbaka".

På grund av Mehrs arbete som journalist i Armenien har han och hans familj blivit förföljda och närtill avrättad av regeringsmakten och tvingats fly landet, varpå de kom till Sverige 2009. Under dessa fyra år som förflutit så har de jobbat på sitt fall med migrationsverket som mycket tidigt beslutat att familjen inte varit i behov av skydd och därför måste skickas tillbaka till Armenien.


Argumentationen är synnerligen uppenbart förvrängd även för sitt slag, då den i huvudsak bygger på att Migrationsverket framhåller att parlamentsledarmoten Levon Sargsyan, som ligger bakom förföljelsen av Mehr och det mord på hans släkting Andrainik Babayn som utfärdats 2008 av fyra utav Sargsyans livvakter (varav en av dem dömts till sex månaders fängelse), är en enskild kriminell person som myndigheterna lämpligen borde kunna skydda Mehr ifrån.

Det absurda är givetvis att varje människa med den allra ringaste uppfattning om internationell politik och Armeniens post-sovjetiska historia vet att Levon Sargsyan är en av parlamentsledarmoterna i den nuvarande armeniska regeringen. Detta är heller inte, ens för vem som helst med tillgång till en sökmotor, det minsta svårt att kolla upp om nu någon oklarhet i frågan skulle råda. Att Levon Sargsyan är särskilt ökänd för sin våldsamhet, även för att vara en medlem ur familjen Sargsyan som länge styrt Armenien med järnhand, borde ge särskilda skäl till att bemöta detta med allvar.

Migrationsverket grundar alltså att detta påstående om att Levon Sargysan skulle vara en "enskild kriminell" genom att hävda att detta är vad Mehr har angivit i sin skriftliga berättelse till dem. Vid närmare granskning utav denna (se Mehrs egen historia till migrationsverket) så finnar man bevisligen att detta också är en ren och skär lögn.

Under torsdag morgon fördes Mehr till deportationsförvaret i Gävle där han fick löfte om att få stanna i tre veckor innan verkställandet av deportationen, under vilken utomstående inblandade skulle ges tid till att få migrationsverket att ändra sitt beslut. Detta visade sig alltså likväl vara en lögn.

Mehr hölls fången i mindre en ett dygn och klockan 06:00 nästa morgon, det vill säga idag fredagen den 17/1, hämtade gränspolisen honom från förvaret och satte honom på en buss emot arlanda, för att verkställa deportationen till Armenien. Jag han tala med honom en kort stund innan de avbröt oss och han fördes iväg.

Han berättade att han hade bett dem att istället skicka honom till Georgien, att det var vansinnigt att skicka honom till just det land där han eftersöks och hotas till livet. Poliserna hade förklarat för honom att de förstod men att de heller inte tänkte ändra på detta.

I nuläget är det oklart vart Mehr befinner sig. Vi har kontakt med släktingar och närstående på flygplatsen i Yerevan som än så länge inte sett honom anlända. Eftersom Mehr inte reser med pass och dessutom med poliseskort så är riskerna mycket höga att han kommer att utlämnas till de armeniska myndigheterna vid framkomsten.

Att detta går emot både svensk lag om flyktingskydd, internationella mänskliga rättigheter och nu även FNs barnkonvention är att betrakta som högst allvarligt. Till det hör också att detta fall är en fråga om värnandet av demokratin och yttrandefriheten. Att deportera journalister som förföljts på grund av sitt arbete är emot alla riktlinjer och principer som Sverige uppger sig slå vakt om att följa.

Svenska myndigheter har nu en mycket begränsad tid på sig att ta sitt ansvar för detta grovt illegala handlande genom att sätta press på de armeniska myndigheterna om att inte låta någon skada ske mot Merh Sahakyam och visa att internationell bevakning över utvecklingen i ärendet råder.

Att beordra ett omedelbart tillbakadragande av utvisningshoten emot resten av familjen och kräva att Mehr omedelbart skickas tillbaka till Sverige, genom att förslagsvis yrka på att han genom sitt äktenskap med Gayana Sahakyam är gift med en svensk medborgare, kan också vara den enda möjligheten för barnen att någonsin få återse sin far i livet – utifall att omedelbart uppehållstillstånd och medborgarskap tilldelas Gayana och de två syskonen.

/Nils Henriksson/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar