onsdag 15 januari 2014

Stoppa utvisningen av Mehr Sahakyam!

Denna morgon klockan 07:00, onsdagen den 15/1, arresterades Mehr Sahakyam i sin lägenhet av gränspolisen i boden och blev bortförd ifrån sin familj, sin treåriga son som är född och uppväxt i Sverige och sin åttaåriga dotter som går i skolan i Råneå.

Anledning till detta är att Migrationsverket har beslutat att familjen ska deporteras till Armenien, det land som de flytt till Sverige ifrån 2009. Skälet till deras flykt berodde på att de till följd av att Mehr under sin verksamhet som journalist i landet hade opponerat sig emot den korruption och de våldsbrott emot civilbefolkningen som regeringen gjort sig skyldig till.


Migrationsverket kommer om de fullföljer deportationen av Mehr att splittra en familj och göra dessa två barn faderslösa. De båda barnen och Mehrs fru är alla mycket oroliga för vad som nu skall hända och jag själv mycket orolig för hur de skulle klara sig ifall Mehr skulle tas ifrån dem. Anledningen att gränspolisen enbart arresterat maken i familjen till en början är ett sätt att hålla honom som gisslan för att få tag på resten av familjen som nu befinner sig på en skyddad plats. Mehrs fru har också diagnostiserats av vuxenpsykiatrin att leva med "depressiv episod" då den enorma press de senaste fyra åren, av att dels föda och ta hand om ytterligare ett barn och samtidigt behöva oroa sig för att bli skickad tillbaka till situationen i Armenien har gett upphov till att hon har levt under både djup depression också tidsmässiga dödsönskningar och självmordstankar.

Mehr har ända sedan sin tid på journalisthögskolan blivit trakasserad av myndigheterna, och återkommande censurerad både som journalist och författare. Detta ledde till att han slutgiltigen beslöt sig för att sluta skriva politisk journalistisk och istället började arbeta som kulturskribent.
Den 21 september 2008  attackerades dock Mehrs släkting Andranik Babayan och misshandlades till döds utav fyra livvakter till parlamentsledarmoten Levon Sargsyan, i en attack som i själva verket var beordrad emot en annan journalist vid namn Artur Sahakyan. Detta på grund av att Andranik Babyan körde Artur Sahakyans bil vid tillfället. Efter detta så beslöt sig Mehr för att skriva om sanningen bakom mordet och publicerade två artiklar under psuedonym gällande detta.

Detta förhindrade dock inte att även Mehr slutligen blev funnen, attackerad och nästintill avrättat av fyra stycken utav Levon Sargsyans män. Slutligen så beslutade sig männen att låta honom gå efter en order utfärdad på telefon. Efter vidare hot, inte bara emot Mehr själv utan även emot hans familj så beslöt de sig att fly ifrån Armenien och hamnade således i Sverige där de sedan dess har bott, levt och arbetat på sitt fall med Migrationsverket.

Migrationsverket förnekade till en början att Mehr skulle har varit verksam som journalist i hemlandet, men efter att en mängd artiklar, filmer, avgångsbetyg och intyg ifrån bl.a. PEN International, Journalistkåren, Röda korset m.fl. så erkände de hans identitet – men inte att det skulle existera någon hotbild emot Mehr och hans familj. Av detta skäl så har de gett avslag på avslag gällande familjens asylansökan och i nuläget lämnat över beslutet om utvisning till gränspolisen för verkställande.

Denna blogg är skapad för att sprida informationen om detta illegala och inhumana beslut, och för att dela arbetet som vi gör för att få polisen och Migrationsverket att förstå att kommer att utsätta familjens liv för en enorm fara om de går igenom med detta!

Jag kommer här att lägga upp bl.a. Mehrs egen formulerade berättelse, alla inlämnade styrkande intyg, oberoende artiklar ifrån armenisk media som också bekräftar de horribla bakgrunderna till förföljelsen, samt min ansökan om inhibition/verkställighetshinder till processenheten.

Detta synnerligen vidriga agerande av de Svenska myndigheter måste komma fram i offenligt ljus så att alla kan ta del av de oerhört genomskinliga sätt som med vilka Migrationsverket har gjort allt de kunnat i fyra år för att förvränga Mehrs berättelse nog för att kunna deportera honom och hans familj till Armenien – ett land där hotbilden emot journalister är allt annat än okänd!

Om ni snabbt vill komma till klarhet med de allvarligaste, absurdaste och tydligast förljugna sätt som Mirgrationsverket försöker förvränga Mehrs historia på så finns de grövsta exemplen samlade i min inhibitionsansökan här nedan. Var beredd på att slås med häpnad.

15/7 - 2014 // Nils Henriksson

2 kommentarer:

  1. Jättebra att ni uppmärksammar detta, men datumet står fel två gånger - antar att ni menar idag? I början av inlägget står det 15/8 och i slutet 15/1 men det är 15/1 idag.

    Lycka till i kampen!

    SvaraRadera
  2. När man ska försöka återge en sådan här soppa - designad av Migrationsverket - kan det lätt hända att man gör ett mindre fel, som att t.ex skriva fel datum. I en blogg är det knappast ett anmärkningsvärt fel som ens borde föranleda en kommentar... Ta hellre fasta på hela händelseförloppet och gör ditt för att saken ska få större spridning.

    SvaraRadera