tisdag 4 november 2014

Ny artikel i Norrbottens-kuriren!


Följande artikel publicerades idag i Norrbottens-kuriren:




Råneåjournalist tillbaka i Sverige
15:23 | 14-11-04 

Den armeniske journalisten Mher Sahakyam, Råneå, är nu åter i Sverige efter utvisningen i januari.
Sahakyam som hade bott med sin familj i Råneå sedan 2010 utvisades i januari i år till Armenien trots dödshot på grund av hans regimkritiska artiklar. Ett arbete som kom att utgöra en hotbild mot hans familj, hustru, dotter och son, den sistnämnde är född i Sverige.
Efter att Sahakyam utvisades gick familjen "under jorden" i Sverige och han själv gömde sig i Armenien. För att kunna fly landet igen behövde han dock pass och en presslegitimation och då var han tvungen att träda ur sitt gömsle. Då råkade han ut för ett brutalt mordförsök.
Han tog sig småningom till Georgien och återfick kontakten med den stödgrupp som arbetar för hans sak i Sverige. Det var också den som nu lyckats hjälpa honom tillbaka.
Sahakyam är nu återförenad med sin fru och två barn på hemlig ort där familjen har kunnat leva rätt öppet och barnen går i skola.

Nils Henriksson en av kontaktpersonerna i stödgruppen säger:
–Vi ska lämna in en ny asylansökan och denna gången kan vi sätta mera press på Migrationsverket, eftersom Mher är i trygghet kan vi nu arbeta mera lugnt, säger Henriksson som representerar det kristna nätverket "Dessa mina minsta".

– Den här gången har han både advokat och stödgrupp plus all uppmärksamhet som finns kring hans fall, konstaterar Henriksson som är hoppfull om en positiv utgång även om han inser att det kan bli en långdragen process.
När Kuriren når honom är han just och hälsar på familjen Sahakyam.
– De mår fysiskt bra och är väldigt glada över att ha återförenats, men ångesten och ovissheten finns förstås där, säger Nils Henriksson.

Elsa Rensfeldt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar